Δάσκαλοι και μαθητές: Ruby Bridges και Barbara Henry
Μια δασκάλα που απλώς έκανε σωστά την δουλειά της.
Ο φυλετικός διαχωρισμός είναι μια από τις θλιβερές σελίδες της αμερικάνικης ιστορίας. Για πολλές δεκαετίες μετά τον αμερικανικό εμφύλιο και την κατάργηση της δουλείας, οι Αφρο- Αμερικανοί πολίτες αντιμετωπίζονταν ως πολίτες β΄διαλογής.
Αυτό ίσχυε για όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και φυσικά η σχολική ζωή δεν αποτελούσε εξαίρεση. Οι Αφροαμερικανοί μαθητές έπρεπε να πηγαίνουν σε ξεχωριστά σχολεία που παρότι επισήμως ήταν “διαφορετικά αλλά ισότιμα” με τα σχολεία των λευκών, στην πραγματικότητα είχαν προβλήματα υπερπληθυσμού και κακών υποδομών.
Χρειάστηκαν χρόνια ακτιβισμού και πολλές δικαστικές αποφάσεις για να αρθεί ο διαχωρισμός και να επιτραπεί στους Αφρο-Αμερικανούς να φοιτήσουν σε σχολεία λευκών. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό γιατί είχαν μπει αυστηρά κριτήρια για την μεταφορά των μαθητώ,ν όπως διαθεσιμότητα θέσεων -που όλως τυχαίως δεν υπήρχε παντού- αλλά και τεστ νοημοσύνης.
Στην Νέα Ορλεάνη, έξι παιδιά πέρασαν το τεστ και κλήθηκαν να φοιτήσουν σε δυο δημοτικά της Λουιζιάνα.
Μια από αυτές ήταν η Ruby Bridges που στις 14/11/1960, πήγε να γραφεί στο William Frantz Elementary School. Ήταν η μόνη που θα πήγαινε σε αυτό το σχολείο και έφτασε συνοδευόμενη από τέσσερις ομοσπονδιακούς αστυνομικούς.
Όταν η εξάχρονη έφτασε στο σχολείο, όλοι οι γονείς απομάκρυναν τα παιδιά τους και όλοι οι δάσκαλοι αρνήθηκαν να διδάξουν. Μόνο μια δασκάλα, η Barbara Henry, υποδέχτηκε την Ruby και για ένα χρόνο την δίδασκε μόνη της.
Την πρώτη μέρα δεν έγινε μάθημα αφού το εξαγριωμένο πλήθος απειλούσε την μικρή μαθήτρια. Μια γυναίκα είχε φέρει ένα μικρό φέρετρο με μια μαύρη κούκλα έξω από το σχολείο και για εβδομάδες θυμωμένοι γονείς απειλούσαν έντονα την Ruby όταν την έβλεπαν να μπαίνει στο σχολείο.
Μέσα στις επόμενες μέρες, σιγά σιγά, επέστρεψαν οι περισσότεροι μαθητές στο σχολείο και η Ruby συνέχισε την φοίτηση της.
Σήμερα, η Ruby ζει ακόμα στην Νέα Ορλεάνη, έχει τέσσερις γιους, διευθύνει το Ruby Bridges Foundation που μάχεται υπέρ της ισότητας και έχει βραβευτεί πολλές φορές για την ακτιβιστική και φιλανθρωπική της δράση.
Και όλα αυτά γιατί μια δασκάλα, δεν δίστασε να βοηθήσει ένα παιδί σε ανάγκη.
Ευαγγελία Ευσταθιάδου
Η Εύα ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτη α) του τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, β) του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων γύρω από την εκπαίδευση. Όταν δεν βρίσκεται σε κάποια σχολική αίθουσα, γράφει στο Μελετώντας, χειρίζεται την σελίδα του στο facebook και βλέπει πολλές ταινίες. Θα ήθελε να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να διαβάσει όλα τα λογοτεχνικά βιβλία που έχουν τυπωθεί ποτέ.