Έλεν Κέλερ & Ανν Σάλιβαν: εσείς ξέρετε την ιστορία τους;

19 / 01 / 2018 Ευαγγελία Ευσταθιάδου
Image

Η Έλεν Κέλερ υπήρξε Αμερικανίδα συγγραφέας, πολιτική ακτιβίστρια και πτυχιούχος Καλών Τεχνών. Επίσης, ήταν κωφή και τυφλή.

Η ιστορία της Έλεν Κέλερ είναι μια ιστορία επιμονής, θάρρους και αγάπης για την ζωή. Επίσης, είναι το απόλυτο παράδειγμα για την μαγική επίδραση που μπορεί να έχεις ένας δάσκαλος στις ζωές των μαθητών του.

 

Η Κέλερ γεννήθηκε το 1880, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ από γονείς γερμανικής καταγωγής. Γεννήθηκε απολύτως υγιής αλλά έχασε την όραση και την ακοή της σε ηλικία 19 μηνών, πιθανόν από οστρακιά ή μηνιγγίτιδα. Μέχρι 7 ετών, η μόνη της παρέα ήταν ένα συνομήλικο κορίτσι, η Μάρθα, που ήταν κόρη του μάγειρα. Μάλιστα, η Μάρθα είχε δημιουργήσει μια σειρά νοημάτων για να βοηθήσει την Έλεν να επικοινωνεί μαζί της και με την οικογένεια της.

 

Το 1886, η οικογένεια προσέγγισε τον δόκτωρ Τζούλιαν Χίσολμ, έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο στην Βαλτιμόρη. Ο γιατρός τους παρέπεμψε στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπεν(τον εφευρέτη του τηλεφώνου), που εργαζόταν με κωφά παιδιά και αυτός με την σειρά τους πρότεινε το Ινστιτούτο Perkins για κωφούς στην Βοστόνη.

 

Πράγματι, η Έλεν εγγράφηκε στο εξειδικευμένο σχολείο και ως δασκάλα της ανατέθηκε η επίσης τυφλή, Ανν Σάλιβαν, που ήταν σπουδάστρια στην σχολή. Η Άνν είχε χάσει την όραση της σε ηλικία 5 ετών και από τα 8 της μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Όταν ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πέρκινς δεν ήξερε να διαβάζει ή να γράφει και είχε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Ευτυχώς, το Ινστιτούτο την αγκάλιασε και τελικά αποφοίτησε πρώτη αριστούχος στην χρονιά της.

 

Ήταν μόλις 20 ετών όταν ανέλαβε την Έλεν, αλλά της αφοσιώθηκε ολόψυχα και για τα επόμενα 49 χρόνια παρέμειναν αχώριστες φίλες.Η Σάλιβαν έμαθε στην Κέλερ να μιλάει, χρησιμοποιώντας την μέθοδο Tadoma που συνδυάζει τον συλλαβισμό με τα δάκτυλα στην παλάμη με την επαφή των δακτύλων στα χείλη και τον λαιμό του ομιλητή.

 

 

Καθημερινά, η δασκάλα διάλεγε γνωστά αντικείμενα του παιδιού. Με το ένα χέρι η ‘Έλεν, περιεργαζόταν το αντικείμενο και με το άλλο, η δασκάλα σχημάτιζε στην παλάμη της το σύμβολο για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Στην συνέχεια, έβαζε το χέρι της μικρής στο στόμα της και πρόφερε την λέξη ξανά και ξανά.

 

Φυσικά, οι προσπάθειες δεν απέδωσαν αμέσως αφού η Έλεν δεν μπορούσε να κάνει την σύνδεση των αντικειμένων με τις κινήσεις. Τελικά, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων, οι κόποι ευόδωσαν. Η Έλεν είχε το χέρι της κάτω μια βρύση με νερό και η Ανν υπομονετικά σχημάτιζε το σύμβολο στην άλλη παλάμη. Η Έλεν έκανε την σύνδεση και έκτοτε καθημερινά ζητούσε να της μάθει τα ονόματα από όλα τα γνώριμα της αντικείμενα.

 

Μέσα σε 6 μήνες, η Έλεν είχε μάθει 575 λέξεις, πίνακες προπαίδεια και το σύστημα Μπρέιλ. Μέχρι το τέλος της ζωής της μιλούσε και έγραφε με άνεση στα αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ελληνικά και τα Λατινικά.

 

Μετά την φοίτηση στο Ινστιτούτο Πέρκινς, η Έλεν φοίτησε σε μερικά από τα αξιολογότερα σχολεία για τυφλούς ή κωφούς, μέχρι που κατάφερε να εισαχθεί στο κολέγιο Radcliffe. Ο συγγραφέας Μαρκ Τουέιν ήταν μεγάλος θαυμαστής της και κατάφερε να της συστήσει τον μεγαλοπαράγοντα της Standard Oil Χένρυ Ρότζερς που χρηματοδότησε τις σπουδές της. Το 1904, στην ηλικία των 24 ετών, η Κέλερ αποφοίτησε από το Radcliffe, και έγινε το πρώτο κωφό και τυφλό άτομο που απέκτησε πτυχίο Καλών Τεχνών.

 

Η Έλεν ήταν αποφασισμένη να μην αφήσει καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Λίγο μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, με την βοήθεια ενός διάσημου μουσικού κουαρτέτου της εποχής(Zoellner Quartet), άρχισε να ακούει μουσική! Έβαζε το χέρι της πάνω σε ένα ειδικό ξύλο που δημιουργούσε ηχώ και νιώθοντας τους παλμούς, μπορούσε να βιώσει τη μαγεία της μουσικής.

Η Έλεν Κέλερ έζησε μια γεμάτη ζωή. Ήταν πολυγραφότατη συγγραφέας, ξεκάθαρα αντίθετη στον πόλεμο, σοσιαλίστρια, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεινή ρήτορας σε πολυπληθή ακροατήρια. Μαζί με την Ανν, ταξίδεψαν σε πάνω από 40 χώρες δίνοντας ομιλίες αναφορικά με τα ζητήματα των Κωφών ανθρώπων .

 

Είχε έντονη πολιτική δράση και πήρε θέση για ποικίλα θέματα όπως η ισότητα των δύο φίλων. Το 1915 ίδρυσε έναν οργανισμό(Hellen Keller International Organization) που αφιερώθηκε στην έρευνα για θέματα υγείας.

 

Φυσικά, η δράση της Έλεν έγινε γνωστή από νωρίς και οι τιμές διαδέχονταν η μία την άλλη. Το 1964, ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον της απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας(Presidential medal of freedom) που είναι μια από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να λάβει Αμερικανός Πολίτης. 

 

Η Έλεν πέθανε στον ύπνο της το 1968 και οι στάχτες της τοποθετήθηκαν δίπλα στις στάχτες της Ανν Σάλιβαν. Η Ανν ήταν η πρώτη γυναίκα που τάφηκε στο Washington National Cathedral , ως αναγνώριση του παιδαγωγικού της έργου. Η Ανν απέδειξε έμπρακτα ότι ο καλός παιδαγωγός μπορεί κυριολεκτικά να κάνει αλλάξει τις ζωές των μαθητών του.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η διασημότερη από τις ταινίες που αφορά τις δυο γυναίκες ονομάζεται «The miracle worker»(η θαυματοποιός).

 

 

Μερικές διάσημες φράσεις της Έλεν Κέλερ είναι οι εξής:

 

  • «Όταν μια πόρτα ευτυχίας κλείνει, μια άλλη ανοίγει- όμως πολλές φορές κοιτάμε τόσο πολύ την κλειστή πόρτα που δεν βλέπουμε την πόρτα που έχει ανοίξει για μας».
  • «Η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα και αυτοπεποίθηση»
  • «Μόνοι μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα- μαζί μπορούμε να κάνουμε  τόσα πολλά»
  • «Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το να είναι κανείς τυφλός είναι να έχει όραση μα όχι όραμα»
  • "Τα καλύτερα και πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο δεν μπορεί να τα δει ή να τα αγγίξει κανείς. Πρέπει να τα αισθανθείς με την καρδιά."
  • «Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως.»
  • «Όλα όσα απολαύσαμε δεν πρόκειται ποτέ να χαθούν. Όλα όσα αγαπάμε γίνονται κομμάτι μας»
  • «Πίστη είναι η δύναμη με την οποία ένας κομματιασμένος κόσμος θα αναδυθεί στο φως»
  • «Κράτησε το πρόσωπό σου κάτω από τις ηλιαχτίδες και ποτέ δεν θα δεις την σκιά..»

Ευαγγελία Ευσταθιάδου

Η Εύα ζει στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όχι μία, όχι δυο αλλά τρεις φορές. Πλέον, είναι απόφοιτη της Φιλολογίας, του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και του μεταπτυχιακού «Επιστήμες της αγωγής- τεχνολογίες μάθησης». Επιδιώκει την επιμόρφωση σχετικά με την γλωσσική διδασκαλία και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Επίσης, είναι εθελόντρια σε δυο αγαπημένους θεσμούς, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Open House.

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός του ιδιωτικού τομέα επί σειρά ετών.

Τα 12 "κλειδιά" του άριστα στην Έκθεση!

29 / 05 / 2017

Η Έκθεση διδάσκεται από το δημοτικό και παρόλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων γράφει στις Πανελλήνιες κάτω από την βάση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε αυτό;

Πως να γράψω σωστά μια πηγή στην ιστορία;

22 / 05 / 2017

Από Δ΄Δημοτικού, μέχρι Γ΄Λυκείου τα παιδιά διαβάζουν βιβλία ιστορίας γεμάτα πηγές. Γιατί όμως όταν καλούνται να αναλύσουν πηγή, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία;

Αναδυόμενος γραμματισμός: πώς μαθαίνουμε ανάγνωση και γραφή;

26 / 03 / 2017

Εσείς ξέρατε ότι η εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης ξεκινά πολύ πριν την Α’ δημοτικού με βιωματικό τρόπο;

Γνωρίζετε το σύνδρομο του Πίτερ Παν;

21 / 06 / 2017

«Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν, εκτός από ένα». Με αυτή τη φράση ξεκινάει το παραμύθι του Πίτερ Παν, του αιώνιου έφηβου που φοράει πράσινα ρούχα και ζει στη χώρα του «Ποτέ».

12 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας

29 / 07 / 2017

Όλοι ξέρουμε οτι οι γονείς επαναλαμβάνουν ατάκες όπως "να πάρεις ζακέτα" ή "πάρε τηλέφωνο μόλις φθάσεις". Άραγε, υπάρχουν φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας;

Τα 8 "βήματα" προς το άριστα στα Αρχαία!

03 / 06 / 2017

Το καλοκαιράκι ξεκίνησε, οι Πανελλήνιες είναι μια ανάσα μακρυά και οι υποψήφιοι των Πανελληνίων ετοιμάζονται για την εξέταση των αρχαίων. Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε;

Το άρθρο της εβδομάδας!

Βρείτε μας στα Social!

Τελευταία Άρθρα

Εκπαιδευτικά ΝέαΝέο Λύκειο 2020: τι έχει αλλάξει;

Η σχολική χρονιά έχει τελειώσει αλλά είμαστε ήδη σε τροχιά προετοιμασίας για την επόμενη που προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα. Νέο Λύκειο, προσθαφαίρεση μαθημάτων, γενναίες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, νέα βιβλία. Τι έχει αλλάξει λοιπόν;

06 / 07 / 2019

ΔιδακτικήΑξιολόγηση: Ανάγκη ή αυτοσκοπός;

Σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας υπάρχει, είτε τυπικά είτε άτυπα, το στοιχείο της αξιολόγησης.

16 / 12 / 2018

Εκπαιδευτικά ΝέαΚαταργήθηκε η μετάφραση στα αρχαία: 5+1 σκέψεις

Κεραυνός εν αιθρία συντάραξε τον μαθητικό κόσμο: καταργείται η μετάφραση των αρχαίων από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο κακή αλλαγή;

23 / 09 / 2018

Γονείς και παιδίΓονείς και Αυτισμός : ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος

Οι «ιστορίες της διπλανής πόρτας» είναι συνήθως ιστορίες απλές- σύνθετες, κοινές-σπάνιες, αστείες-τραγικές, ευχάριστες-επώδυνες που αφορούν άλλους ανθρώπους μέχρι τη στιγμή που κάποια «ιστορία» θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.

09 / 09 / 2018

ΠαιδαγωγικήΚι αν δεν περάσω στις Πανελλήνιες;

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, επικρατεί το άγχος μιας ενδεχόμενης "αποτυχίας”. Είναι όμως “αποτυχία” ο αποκλεισμός από το Πανεπιστήμιο, ή απλώς μια χαμένη μάχη;

25 / 08 / 2018