Μεγάλοι διανοητές: Harriet Beecher Stowe

11 / 12 / 2016 Ευαγγελία Ευσταθιάδου
Image

Μια νεαρή δασκάλα που με τις λέξεις της κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο!

Η Χάριετ Μπίτσερ Στόου γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1811, στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α από δυο βαθιά θρησκευόμενους γονείς. Έμεινε ορφανή σε ηλικία 5 ετών, αλλά ο πάστορας και θεολόγος πατέρας της ήθελε να μορφωθούν όλα τα παιδιά του.

 

Έτσι, η Χάριετ ἔλαβε ακαδημαϊκή μόρφωση που περιελάβανε γλώσσες και μαθηματικά, σε ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια που δέχτηκαν φοιτήτριες και συχνά παρακολουθούσε μια ομάδα λογοτεχνίας.

 

Εκεί, γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγο της, καθηγητή θεολογίας Κάλβιν Στόου και απέκτησαν επτά παιδιά.

 

Ο Κάλβιν ήταν σφοδρός πολέμιος της δουλείας και συχνά έδιναν καταφύγιο σε φυγάδες σκλάβους. Η Χάριετ στήριζε τον σύζυγο της και λίγο μετὰ το θάνατο του γιού της σε νηπιακή ηλικία, δήλωσε ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στους σκλάβους.

 

Ο θάνατος του παιδιού την επηρέασε βαθιά και αποφάσισε να μην αφήνει άλλους ανθρώπους να υποφέρουν, όπως υπέφερε αυτή από το πένθος της.

 

Λίγο μετὰ τα 40 της, η Χάριετ δημοσίευσε σε συνέχειες σε εφημερίδα, την «Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά». Η αποδοχή ήταν τόσο μεγάλη που σύντομα τυπώθηκε σε βιβλίο, οι απανωτές εκδόσεις του οποίου μεταφράστηκαν σε 60 γλώσσες και ξεπουλούσαν διαρκώς.

 

Μάλιστα, η Χάριετ ζήτησε να κυκλοφορεί και μια φθηνή έκδοση, ώστε να μπορέσουν να διαβάσουν το βιβλίο της, ακόμα περισσότεροι.

 

 

Την εποχή που γράφηκε το βιβλίο, οι Η.Π.Α βρίσκονταν στα πρόθυρα του Εμφυλίου. Οι λόγοι ήταν πολλοί, αλλά ένας σημαντικός ήταν η δουλειά.

 

Οι νότιες πολιτείες την υποστήριζαν σθεναρά, ενώ στις Βόρειες είχαν ξεκινήσει έντονες διαμαρτυρίες.

 

Το βιβλίο συνέβαλε πολύ στην συζήτηση για την δουλεία, ευαισθητοποιώντας ακόμα περισσότερο τους Βόρειους και προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στον Νότο. Μάλιστα, ως αντίδραση, γράφηκαν πληθώρα βιβλίων με θετική απεικόνιση της δουλείας αλλά κανένα δεν έφτασε την εκδοτική επιτυχία του Μπάρμπα Θωμά.

 

Το 1862, ενώ μαινόταν ο πόλεμος, η Χάριετ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Λίνκολν που αργότερα νίκησε τον πόλεμο και κατήργησε την δουλειά. Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι συζήτησαν για ώρα, σε ευχάριστη ατμόσφαιρα με πολύ γέλιο.

 

Ο θρύλος λέει ότι ο Λίνκολν της είπε «Ώστε εσύ είσαι η μικροκαμωμένη γυναίκα που έγραψε το βιβλίο εξαιτίας του οποίου ξεκίνησε αυτός ο μεγάλος πόλεμος».

 

Στα επόμενα χρόνια η Χάριετ διετέλεσε αρθρογράφος σε περιοδικό για γυναίκες, ίδρυσε το Hartford Art School, έγραψε 30 βιβλία και διακρίθηκε ως ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

 

Η Χάριετ πέθανε πλήρης ημερών, μάλλον πάσχοντας από Αλτσχάιμερ, αλλά η φήμη της έμεινε αιώνια και μάλιστα κάθε 1η Ιουλίου, έχει θεσμοθετηθεί γιορτή στην μνήμη της, από την Επισκοπική Εκκλησία.

Ευαγγελία Ευσταθιάδου

Η Εύα ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτη α) του τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, β) του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων γύρω από την εκπαίδευση. Όταν δεν βρίσκεται σε κάποια σχολική αίθουσα, γράφει στο Μελετώντας, χειρίζεται την σελίδα του στο facebook και βλέπει πολλές ταινίες. Θα ήθελε να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να διαβάσει όλα τα λογοτεχνικά βιβλία που έχουν τυπωθεί ποτέ.

Τα 12 "κλειδιά" του άριστα στην Έκθεση!

29 / 05 / 2017

Η Έκθεση διδάσκεται από το δημοτικό και παρόλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων γράφει στις Πανελλήνιες κάτω από την βάση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε αυτό;

Πως να γράψω σωστά μια πηγή στην ιστορία;

22 / 05 / 2017

Από Δ΄Δημοτικού, μέχρι Γ΄Λυκείου τα παιδιά διαβάζουν βιβλία ιστορίας γεμάτα πηγές. Γιατί όμως όταν καλούνται να αναλύσουν πηγή, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία;

10 τρόποι για πειθαρχία στην τάξη. Εσείς τους ξέρατε;

16 / 08 / 2016

Παίρνουμε επτά 45λεπτα μαθήματα, 20+ μαθητές, μια μικρή σχολική τάξη & έναν δάσκαλο ή μια δασκάλα. Ανακινούμε καλά και ελπίζουμε η σχολική μέρα να προχωρήσει χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Όνειρο θερινής νυκτός ή εφικτός στόχος;

Τα 8 "βήματα" προς το άριστα στα Αρχαία!

03 / 06 / 2017

Το καλοκαιράκι ξεκίνησε, οι Πανελλήνιες είναι μια ανάσα μακρυά και οι υποψήφιοι των Πανελληνίων ετοιμάζονται για την εξέταση των αρχαίων. Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε;

Πώς να προετοιμαστώ για τις Πανελλήνιες;

11 / 04 / 2017

Το πιο σταθερό παράπονο των υποψηφίων για πανελλήνιες είναι ότι δε ξέρουν πώς να διαβάσουν. Συχνά, η Γ΄ Λυκείου είναι η πρώτη επαφή των περισσοτέρων με το απαιτητικό διάβασμα και νιώθουν να πνίγονται. Άραγε, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Αναδυόμενος γραμματισμός: πώς μαθαίνουμε ανάγνωση και γραφή;

26 / 03 / 2017

Εσείς ξέρατε ότι η εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης ξεκινά πολύ πριν την Α’ δημοτικού με βιωματικό τρόπο;

Βρείτε μας στα Social!

Τελευταία Άρθρα

Γονείς και παιδίΠρώτη φορά στο Δημοτικό. Και τώρα τι;

Η Α’ Δημοτικού είναι μια ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική χρονιά για τους μικρούς μαθητές, αφού θέτει τις βάσεις για την σχολική πορεία τους. Άραγε, πως θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη;

08 / 10 / 2020

ΠαιδαγωγικήΣκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναλφαβητισμού

Η 8η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού το 1965  με πρωτοβουλία της UNESCO, κατά τη διάρκειας της Συνόδου της Τεχεράνης. Από το 1966, γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή.

16 / 09 / 2020

ΠαιδαγωγικήΤι θα έλεγαν για την πανδημία ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και άλλοι 9 φιλόσοφοι;

Το έτος 2020 θα ήταν η χρονιά μας, ή έτσι τουλάχιστον νομίζαμε αρκετοί από εμάς.

23 / 08 / 2020

ΠαιδαγωγικήΤι σημαίνει η "αποτυχία" στις πανελλαδικές εξετάσεις;

Με την έκδοση των αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι κληρονομούν μια "ταμπέλα". Πολλοί πέτυχαν, κάποιοι είναι οι πρώτοι των πρώτων και κάμποσοι θεωρούνται πως απέτυχαν. Άραγε πόση σχέση έχουν οι έννοιες της αποτυχίας και της επιτυχίας με τους βαθμούς;

20 / 07 / 2020

ΠαιδαγωγικήΤι να δηλώσω στο μηχανογραφικό; 10 βήματα επιτυχίας

Λίγες μέρες έχουν μείνει για την ολοκλήρωση της κατάθεσης μηχανογραφικών αλλά ποτέ δεν είναι αργά για μερικές συμβουλές. Άλλωστε, ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να βοηθηθεί.

14 / 07 / 2020