"Ο μύθος της Ευρώπης": εσείς ξέρετε από πού πήρε το όνομα της η ήπειρος μας;
Η Γηραιά Ήπειρος, η 4η μεγαλύτερη ήπειρος του πλανήτη πήρε το όνομα της από ένα νεαρό κορίτσι που αγάπησε ένας Έλληνας θεός. Αλήθεια, ξέρετε την ιστορία της;
Η Ευρώπη ηταν η κόρη του Αγηνόρα, βασιλιά της Φοινίκης, Το όνομα της ίσως σημαίνει «ανοιχτομάτα» (ευρύς +ωψ) ή προέρχεται από την ακκαδική λέξη erebu(δύω).
Ήταν ένα όμορφο, νεαρό κορίτσι που μια μέρα βγήκε στην εξοχή να μαζέψει λουλούδια και εκεί συνάντησε τον Δία με την γνωστή αδυναμία στις όμορφες κοπέλες. Φυσικά, δε του πέρασε απαρατήρητη.
Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και το κορίτσι πήγε να τον χαϊδέψει. Λίγο αργότερα, ανέβηκε στην πλάτη του και τότε ο ταύρος άρχισε να τρέχει πολύ γρήγορα. Η Ευρώπη έβαλε τα κλάματα, αλλά ο Δίας ηταν αποφασισμένος να την κάνει δική του.
Ο ταύρος με το κορίτσι, διέτρεξαν σχεδόν όλη την σημερινή Ευρώπη και με την βοήθεια θαλάσσιων θεοτήτων πέρασαν την θάλασσα και έφτασαν στην Κρήτη. Από την ένωση τους γεννήθηκαν στην Γόρτυνα, τρεις γιοί, οι δυο εκ των οποίων, μετὰ θάνατον έγιναν οι Κριτές του Κάτω Κόσμου.
Αδερφός της Ευρώπης ήταν ο Κάδμος που όταν έμαθε για την απαγωγή, άρχισε να την αναζητά. Μετά από πολλές μάταιες προσπάθειες, το Μαντείο των Δελφών του είπε να σταματήσει να την ψάχνει και να ακολουθήσει μια αγελάδα. Όπου σταματούσε η αγελάδα, ο Κάδμος έπρεπε να ιδρύσει μια νέα πόλη.
Η πόλη αυτή ηταν η Θήβα και από την γενιά του Κάδμου προήλθε ο Οιδίποδας που έδωσε το όνομα στο «οιδιπόδειο σύμπλεγμα». Αλλά, αυτή είναι μια άλλη ιστορία.
(«Η αρπαγή της Ευρώπης» Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης, έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Στρασβούργο).
Ευαγγελία Ευσταθιάδου
Η Εύα ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτη α) του τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, β) του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων γύρω από την εκπαίδευση. Όταν δεν βρίσκεται σε κάποια σχολική αίθουσα, γράφει στο Μελετώντας, χειρίζεται την σελίδα του στο facebook και βλέπει πολλές ταινίες. Θα ήθελε να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να διαβάσει όλα τα λογοτεχνικά βιβλία που έχουν τυπωθεί ποτέ.