Ποιά ήταν η Μαρί Κιουρί;

03 / 04 / 2017 Ευαγγελία Ευσταθιάδου
Image

Η Μαρί, έφυγε με ελάχιστα χρήματα από την Βαρσοβία για να σπουδάσει και σήμερα έχει δώσει το όνομα της σε ιδρύματα, πανεπιστήμια ακόμη και σε ένα χημικό στοιχείο!

Η Μαρί Κιουρί γεννήθηκε με το όνομα Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα στις 7 Νοεμβρίου 1867 και ήταν μια πολύ έξυπνη γυναίκα.

 

Η Μαρία ήταν κόρη καθηγητών και είχε άλλα τέσσερα αδέρφια. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε σε ευκατάστατο περιβάλλον, αλλά το 1874 η μητέρα της νοσηλεύτηκε για φυματίωση και ο πατέρας της έπεσε σε κυβερνητική δυσμένεια με αποτέλεσμα να βιώσει σημαντική μείωση μισθού και να χάσει το διαμέρισμα της οικογένειας. Δυο χρόνια αργότερα, πέθανε η μια αδερφή της από τύφο και το 1878 απεβίωσε η μητέρα της.

 

Παρά τις προσωπικές δυσκολίες, η Μαρία ξεχώριζε στο σχολείο και αποφοίτησε με επαίνους από το γυμνάσιο. Εκείνη την εποχή δεν επιτρεπόταν η φοίτηση γυναικών στα πολωνικά πανεπιστήμια, οπότε η μόνη λύση θα ήταν οι σπουδές στο εξωτερικό κάτι που τα οικονομικά της δεν επέτρεπαν. Έτσι, εργάστηκε ως γκουβερνάντα και δασκάλα σε πλούσιες οικογένειες και μαζί με τις δυο αδερφές της παρακολούθησε μαθήματα στο παράνομο «Ιπτάμενο Πανεπιστήμιο».

 

Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε από την συνένωση των παράνομων διδασκαλείων πολωνικής γλώσσας που λειτουργήσαν από το 1885 ως το 1905 στην Βαρσοβία. Η παρανομία ήταν μονόδρομος μιας και όταν η Ρωσική αυτοκρατορία ενσωμάτωσε διάφορες πολωνικές περιοχές, απαγόρευσε την δημόσια χρήση της πολωνικής γλώσσας, στοχεύοντας στην ρωσοποίηση των Πολωνών.

 

Για χρόνια, η Μαρία έστελνε το μεγαλύτερο μέρος του μισθού της στην αδερφή της που σπούδαζε ιατρική στο Παρίσι. Το 1891, σε ηλικία 24 ετών, κατάφερε να μετακομίσει μαζί της και να παρακολουθήσει την σχολή θετικών επιστημών της Σορβόννης. Η φοιτητική ζωή της ήταν γεμάτη στερήσεις, με ένα πενιχρό βοήθημα από ένα πολωνικό ίδρυμα και πολύωρο διάβασμα. Τελικά, αποφοίτησε με τα πτυχία των μαθηματικών, της φυσικής και της χημείας.

 

Το 1894 γνωρίστηκε με τον φυσικό Περ Κιουρί που σύντομα της έκανε πρόταση γάμου. Παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο, δεν είχαν  βέρες, ούτε φόρεσε νυφικό και στο γαμήλιο ταξίδι τους έκαναν το γύρο της Γαλλίας με ποδήλατα. Η κόρη τους Εύα έγινε συγγραφέας και πέθανε το 2007 σε ηλικία 102 ετών, ενώ η αδερφή της, Ειρήνη, βραβεύτηκε επίσης με το Νόμπελ Χημείας.

 

 

Μαζί με τον Πιερ δούλευαν στην έρευνα για το ουράνιο και στις 18/7/1898, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου στοιχείου, του πολώνιου. Στις 26/12 ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του ραδίου. Επίσης, ανακάλυψαν ότι η ακτινοβολία του ράδιου(ραδιοθεραπεία) καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους και μάλιστα η Μαρί, υπολόγισε τις σωστές δόσεις για θεραπεία με ράδιο. Παρότι έκαναν εξαιρετικά σημαντικές ανακαλύψεις γύρω από την ραδιενέργεια και τις δημοσίευσαν σε επιστημονικές εργασίες δεν πατεντάρισαν της ανακαλύψεις τους μιας και δεν επιδίωκαν κέρδη από αυτές.

 

Το 1903, η Μαρί έλαβε το διδακτορικό της από την Σορβόννη και μαζί με τον Πιερ βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής(παρότι αρχικά ήθελαν να βραβεύσουν μόνο τον Πιερ επειδή ηταν άνδρας). Ακολούθησαν πολλά σημαντικά ακαδημαϊκά βραβεία και το 1906 έγινε η πρώτη γυναίκα με έδρα πανεπιστημίου στην Γαλλία. Το 1911 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας. Μέχρι σήμερα είναι η μόνη που έχει κερδίσει Νόμπελ σε δυο διαφορετικές επιστήμες.

 

Δυστυχώς, το 1906 ο Πιερ παρασύρθηκε από άμαξα και σκοτώθηκε. Η Μαρί ήταν ακόμα νέα και το 1910 συνήψε σχέση με τον Πολ Λανζεβάν, πέντε χρόνια μικρότερο της, εν διαστάσει παντρεμένο, πατέρα τεσσάρων παιδιών και πρώην μαθητή του άνδρα της. Η κατακραυγή της γαλλικής κοινωνίας ήταν τόσο έντονη που η Μαρί αρρώστησε από την στεναχώρια της. Μάλιστα, ήταν τέτοιος ο πόλεμος που έζησε, που οι περισσότερες εφημερίδες δεν έγραψαν καν για το Νόμπελ Χημείας.

 

Στα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου, με δικά της έξοδα εφοδίασε πολλά πολεμικά νοσοκομεία με συσκευές ακτίνων Χ και με τα χρήματα των δυο Νόμπελ έστησε περίπου 250 ακτινολογικούς θαλάμους στα πολεμικά μέτωπα. Τα περισσότερα χρήματα που κέρδισε τα μοίρασε σε ιδρύματα, οικογένεια και μαθητές της.

 

Τα επόμενα χρόνια αναγορεύτηκε διδάκτορας στα περισσότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, συναντήθηκε με δυο Αμερικανούς προέδρους και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ινστιτούτου Ραδίου στην Βαρσοβία και το Παρίσι. Το 1944, το πολωνικό πανεπιστήμιο μετονομάστηκε σε Μαρία Σκουοντόφσκα-Κιουρί.  

 

Η Μαρί πέθανε από λευχαιμία το 1934, εξαιτίας της πολυετούς έκθεσης της στην ραδιενέργεια, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό.

 

Το 1995, τα οστά της μεταφέρθηκαν στο Πάνθεον, το μαυσωλείο που είναι θαμμένοι όλοι οι μεγάλοι άνδρες της Γαλλίας.  Πλέον, το όνομα της έχει δοθεί στην μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας( Ci ή κιουρί) και στο τεχνητό χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 96(το κιούριο).

 

 

Η υσγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε το 1911 σε επιστημονικό συνέδριο και εκτός της Μαρί απεικονίζονται μερικές απο τις μεγαλύτερες διάνοιες του αιώνα όπως ο Ράδερφορντ, ο Αϊνστάιν και ο Πλανκ.

Ευαγγελία Ευσταθιάδου

Η Εύα ζει στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όχι μία, όχι δυο αλλά τρεις φορές. Πλέον, είναι απόφοιτη της Φιλολογίας, του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και του μεταπτυχιακού «Επιστήμες της αγωγής- τεχνολογίες μάθησης». Επιδιώκει την επιμόρφωση σχετικά με την γλωσσική διδασκαλία και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Επίσης, είναι εθελόντρια σε δυο αγαπημένους θεσμούς, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Open House.

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός του ιδιωτικού τομέα επί σειρά ετών.

Τα 12 "κλειδιά" του άριστα στην Έκθεση!

29 / 05 / 2017

Η Έκθεση διδάσκεται από το δημοτικό και παρόλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων γράφει στις Πανελλήνιες κάτω από την βάση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε αυτό;

Πως να γράψω σωστά μια πηγή στην ιστορία;

22 / 05 / 2017

Από Δ΄Δημοτικού, μέχρι Γ΄Λυκείου τα παιδιά διαβάζουν βιβλία ιστορίας γεμάτα πηγές. Γιατί όμως όταν καλούνται να αναλύσουν πηγή, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία;

Αναδυόμενος γραμματισμός: πώς μαθαίνουμε ανάγνωση και γραφή;

26 / 03 / 2017

Εσείς ξέρατε ότι η εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης ξεκινά πολύ πριν την Α’ δημοτικού με βιωματικό τρόπο;

Γνωρίζετε το σύνδρομο του Πίτερ Παν;

21 / 06 / 2017

«Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν, εκτός από ένα». Με αυτή τη φράση ξεκινάει το παραμύθι του Πίτερ Παν, του αιώνιου έφηβου που φοράει πράσινα ρούχα και ζει στη χώρα του «Ποτέ».

12 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας

29 / 07 / 2017

Όλοι ξέρουμε οτι οι γονείς επαναλαμβάνουν ατάκες όπως "να πάρεις ζακέτα" ή "πάρε τηλέφωνο μόλις φθάσεις". Άραγε, υπάρχουν φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας;

Τα 8 "βήματα" προς το άριστα στα Αρχαία!

03 / 06 / 2017

Το καλοκαιράκι ξεκίνησε, οι Πανελλήνιες είναι μια ανάσα μακρυά και οι υποψήφιοι των Πανελληνίων ετοιμάζονται για την εξέταση των αρχαίων. Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε;

Το άρθρο της εβδομάδας!

Βρείτε μας στα Social!

Τελευταία Άρθρα

Εκπαιδευτικά ΝέαΝέο Λύκειο 2020: τι έχει αλλάξει;

Η σχολική χρονιά έχει τελειώσει αλλά είμαστε ήδη σε τροχιά προετοιμασίας για την επόμενη που προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα. Νέο Λύκειο, προσθαφαίρεση μαθημάτων, γενναίες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, νέα βιβλία. Τι έχει αλλάξει λοιπόν;

06 / 07 / 2019

ΔιδακτικήΑξιολόγηση: Ανάγκη ή αυτοσκοπός;

Σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας υπάρχει, είτε τυπικά είτε άτυπα, το στοιχείο της αξιολόγησης.

16 / 12 / 2018

Εκπαιδευτικά ΝέαΚαταργήθηκε η μετάφραση στα αρχαία: 5+1 σκέψεις

Κεραυνός εν αιθρία συντάραξε τον μαθητικό κόσμο: καταργείται η μετάφραση των αρχαίων από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο κακή αλλαγή;

23 / 09 / 2018

Γονείς και παιδίΓονείς και Αυτισμός : ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος

Οι «ιστορίες της διπλανής πόρτας» είναι συνήθως ιστορίες απλές- σύνθετες, κοινές-σπάνιες, αστείες-τραγικές, ευχάριστες-επώδυνες που αφορούν άλλους ανθρώπους μέχρι τη στιγμή που κάποια «ιστορία» θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.

09 / 09 / 2018

ΠαιδαγωγικήΚι αν δεν περάσω στις Πανελλήνιες;

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, επικρατεί το άγχος μιας ενδεχόμενης "αποτυχίας”. Είναι όμως “αποτυχία” ο αποκλεισμός από το Πανεπιστήμιο, ή απλώς μια χαμένη μάχη;

25 / 08 / 2018