Ποιός ήταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ;
Ο δάσκαλος που ανακάλυψε το τηλέφωνο για να βοηθήσει τους κωφούς μαθητές του.
Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ γεννήθηκε το 1847, στην Σκωτία και πατέρας του ηταν ο Αλεξάντερ Μέλβιλ Μπελ, συγγραφέας 200 βιβλίων σχετικά με την παιδεία των κωφαλάλων.
Από νωρίς, έλαβε λαμπρή μόρφωση με σκοπό να συνεχίσει το έργο του πατέρα του. Μετά το θάνατο των αδερφών του, μετακόμισαν οικογενειακώς στην Αμερική όπου δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, δημιούργησε γλώσσα ομιλίας με κινήσεις χεριών, χειλιών και γλώσσας και άνοιξε την δική του σχολή, όπου εκπαίδευε καθηγητές για κωφαλάλους. Επίσης, παντρεύτηκε την κωφάλαλη Μέιμπελ και απέκτησαν 4 παιδιά.
Το πάθος του να βοηθήσει τους μαθητές του, τον οδήγησε στην εφεύρεση του τηλέγραφου, του τηλεφώνου, του γραμμοφώνου. Επίσης, πειραματιζόταν για την δυνατότητα πτήσης ενός ανθρώπου, ασχολήθηκε ερευνητικά με την ακτινοβολία του ήλιου, κατασκεύασε ένα υδροπτέρυγο(θαλάσσιο σκάφος με πτερύγια) και πολλά ακόμα.
Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ έχει συνδέσει το όνομα του με το τηλέφωνο. Η πρώτη τηλεφωνική κλήση έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1915, όταν συνομίλησαν ο Μπελ από την Νέα Υόρκη με τον συνεργάτη του Τόμας Γουάτσον στο Σαν Φρανσίσκο. Η επιτυχία της κλήσης αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό και σύντομα χιλιάδες σπίτια στην Αμερική είχαν την δική τους τηλεφωνική συσκευή.
Το έργο του αναγνωρίστηκε όσο ζούσε και έλαβε τιμές και αξιώματα που τον βοήθησαν να προχωρήσει την έρευνα και τις εφευρέσεις του. Όταν πέθανε σε ηλικία 75 ετών, άφησε πίσω του την τηλεφωνική του εταιρεία αλλά και δεκάδες πρωτοποριακές πατέντες που έμελλε να τελειοποιηθούν πολλά χρόνια αργότερα από τους συνεχιστές του.
Ο Μπελ αφιέρωσε την ζωή του στις εφευρεύσεις και δεν σταμάτησε ποτέ να ερευνά και να προβληματίζεται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλά από τα εκατοντάδες χειρόγραφα του προκαλούν επιστημονικούς προβληματισμούς μέχρι σήμερα. Ήταν πνεύμα ανήσυχο και γιαυτό το όνομα του έχει μείνει αθάνατο.
Ευαγγελία Ευσταθιάδου
Η Εύα ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτη α) του τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, β) του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων γύρω από την εκπαίδευση. Όταν δεν βρίσκεται σε κάποια σχολική αίθουσα, γράφει στο Μελετώντας, χειρίζεται την σελίδα του στο facebook και βλέπει πολλές ταινίες. Θα ήθελε να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να διαβάσει όλα τα λογοτεχνικά βιβλία που έχουν τυπωθεί ποτέ.