Σιγά τον πολυέλαιο! Εσείς ξέρετε απο πού προέρχεται αυτή η φράση;
Όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι δεν είναι πολύ σημαντικό λέμε την φράση «σιγά τον πολυέλαιο». Όμως, η φράση αυτή δεν είχε την ίδια σημασία από την αρχή της εδραίωσης της.
Η πρώτη εκδοχή για την προέλευση της φράσης έχει τις ρίζες της στην εκκλησιαστική παράδοση. Στις μεγάλες γιορτές όταν ο καντηλανάφτης άναβε τους πολυέλαιους, τους κινούσε με ένα μακρύ κοντάρι, έτσι ώστε να σχηματίζεται το σημείο του Σταυρού. Η κίνηση έπρεπε να είναι ήρεμη, γιατί αλλιώς ο πολυέλαιος θα έσβηνε!
Η δεύτερη εκδοχή έχει τις ρίζες της στην εποχή του ΌΘωνα και της Αμαλίας. Το βασιλικό ζεύγος συχνά έκανε γιορτές στο ανάκτορο, όπου ηταν καλεσμένοι Βαυαροί και Έλληνες. Όταν χόρευαν ελληνικούς χορούς και το κέφι φούντωνε, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Έλληνες πετούσαν τα τσαρούχια τους προς τα πάνω. Έτσι, ακουγόταν η παραίνεση «σιγά τον πολυέλαιο!».
Η δεύτερη εκδοχή κυκλοφορεί και ελαφρώς παραλλαγμένη. Σύμφωνα με το μύθο, η φράση πρωτακούστηκε κατά την διάρκεια της χοροεσπερίδας που έδωσαν ο ΌΘωνας και η Αμαλία για να γιορτάσουν τον γάμο τους. Το γλέντι είχε φουντώσει και συχνά τον χορό έσερνε ο Μήτρος Πλαπούτας, το πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη, που είχε φήμη δεινού χορευτή. Ο Πλαπούτας, εκτός από στρατηγός της Επανάστασης, διετέλεσε βουλευτής, γερουσιαστής και επίτιμος υπασπιστής του Όθωνα. Δεν έχανε ευκαιρία να σύρει τον χορό και συχνά έκανε μια φιγούρa όπου πετούσε ψηλά τα τσαρούχια του, προκαλώντας τον θαυμασμό. Ο Κολοκοτρώνης όμως, ήξερε πόσο μερακλής με τις φιγούρες ήταν ο φίλος του και επειδή φοβήθηκε ότι θα κατάστρεφε τον πολυτελή πολυέλαιο, έκρινε σκόπιμο να τον προειδοποιήσει «Σιγά τον πολυέλαιο!».
Όποια από τις εκδοχές και αν δεχθούμε, το σίγουρο είναι ότι η φράση άλλαξε σημασία, μέσα στο πέρασμα του χρόνου.
Δημήτρης Πλαπούτας
(Υπάρχει άλλη μια νόστιμη ιστορία που περιλαμβάνει τον Πλαπούτα και την σύζυγο του, Στεκούλα Κολοκοτρώνη, ξαδέρφη του Θεόδωρου. Αλλά αυτά θα τα πούμε μια άλλη φορά!)
Ευαγγελία Ευσταθιάδου
Η Εύα ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτη α) του τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, β) του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων γύρω από την εκπαίδευση. Όταν δεν βρίσκεται σε κάποια σχολική αίθουσα, γράφει στο Μελετώντας, χειρίζεται την σελίδα του στο facebook και βλέπει πολλές ταινίες. Θα ήθελε να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να διαβάσει όλα τα λογοτεχνικά βιβλία που έχουν τυπωθεί ποτέ.