Σπουδαίοι διανοητές: Νεύτωνας
Πολύ συχνά υποθέτουμε ότι κάποιος έξυπνος, χαρισματικός άνθρωπος θα μπορεί ή έστω θα θέλει να διδάξει τις γνώσεις του στους άλλους. Και όμως, η ιστορία μας διδάσκει πως αυτό δεν ισχύει πάντα!
Ο Ισαάκ Νιούτον διατύπωσε τους τρεις νόμους της κίνησης, τον νόμο της βαρύτητας και υπήρξε πρωτοπόρος στα σύγχρονα μαθηματικά. Έγινε καθηγητής πανεπιστημίου, εντάχθηκε στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου, έγινε ιππότης και το όνομα του έμεινε αιώνιο.
Και όμως, όταν δίδασκε, σπανίως είχε ακροατήριο και συχνά αναγκαζόταν να φύγει από την αίθουσα γιατί δεν εμφανιζόταν κανείς.
Όταν γεννήθηκε ο Νεύτωνας, ο πατέρας του είχε ήδη πεθάνει και τρία χρόνια μετά η μητέρα του τον άφησε στην γιαγιά του για να πάει να ζήσει με τον καινούριο σύζυγο. Επέστρεψε χρόνια αργότερα, μετὰ τον θάνατο του πατριού, αλλά ο Ισαάκ δεν την συγχώρησε ποτε.
Μάλιστα, είχε ένα τετράδιο που κατέγραφε τις αμαρτίες του και συχνά σημείωνε την μνησικακία που ένιωθε προς την μητέρα του. Μεγαλώνοντας, έγινε στρυφνός, αντικοινωνικός και ποτέ δεν επιδίωξε να είναι συμπαθής.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που είχε άδεια ακροατήρια, αφού δεν τον ενδιέφερε να εκλαϊκεύσει τις διαλέξεις του, για να γίνουν κατανοητές από τους νεαρούς φοιτητές του!
Επίσης, ο Νεύτωνας έγραψε ή μετέφρασε ένα εκατομμύριο λέξεις σχετικές με την αλχημεία και άφησε σημαντικά χειρόγραφα με πληροφορίeς για αλχημικές ουσίες και διαδικασίες.
Όσο για την ιστορία με το μήλο που τον ενέπνευσε για ασχοληθεί με την βαρύτητα, είναι μάλλον μια χαριτωμένη διήγηση που χρησιμοποιούσε για να εξηγήσει την θεωρεία του, παρά υπαρκτό γεγονός.
Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην ιστορική φράση "Newton, verzeih’ mir", δηλαδή «Newton, συγχώρεσέ με».
Όταν ο Αϊνστάιν εργαζόταν πάνω στην θεωρία της σχετικότητας, συνειδητοποιήσε ότι η θεωρία του διορθώνει τον νευτώνειο νόμο της βαρύτητας. Ήταν τέτοιο το σοκ του που στα απομνημονεύματα του ζητάει συγχώρεση από τον σπουδαίο προκάτοχο του!
Ο Νεύτωνας, γνώρισε μεγάλη αποδοχή όσο ζούσε και στην κηδεία του ήρθε όλη η αριστοκρατία της Αγγλίας.
Ο ορφανός γιός του αγρότη με τις τεράστιες διανοητικές ικανότητες, τάφηκε με τιμές στο Westminster Abbey και το υπέροχο επιτάφειο μνημείο του συνοψίζει όλες τις επιστημονικές του ανακαλύψεις.
Ευαγγελία Ευσταθιάδου

Η Εύα ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτη α) του τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, β) του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων γύρω από την εκπαίδευση. Όταν δεν βρίσκεται σε κάποια σχολική αίθουσα, γράφει στο Μελετώντας, χειρίζεται την σελίδα του στο facebook και βλέπει πολλές ταινίες. Θα ήθελε να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να διαβάσει όλα τα λογοτεχνικά βιβλία που έχουν τυπωθεί ποτέ.