Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Τι μπορώ να κάνω; (Μέρος Β΄)

23 / 08 / 2016 Ευαγγελία Ευσταθιάδου
Image

Κανείς δάσκαλος δεν θέλει να μάθει ότι κάποιο παιδί κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Δυστυχώς, τα υψηλά ποσοστά περιστατικών υποδηλώνουν ότι μέσα στην καριέρα του, ο μέσος εκπαιδευτικός θα συναντήσει κάποια περίπτωση.Αν ναι, πως μπορεί να βοηθήσει;

Τι μπορώ να πω;

 

1. “Υπάρχει κάτι που θέλεις να μου πεις;”

 2. “Έχεις πρόβλημα και χρειάζεσαι βοήθεια;”

 3. “Αν νιώθεις άσχημα για κάτι, καλό είναι να το συζητήσεις”

 4. "Σε νοιάζομαι και μπορώ να υποσχεθώ ότι θα βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ. Δεν χρειάζεται να κρατάμε τέτοια μυστικά και ίσως χρειαστεί να ζητήσουμε παραπάνω βοήθεια”.

 5. “Ξέρω ότι ήταν δύσκολο να μου μιλήσεις για αυτό, αλλά δεν είναι δίκαιο που έπρεπε να κρατάς τέτοιο μυστικό”.

 6. “Λυπάμαι πολύ για ό,τι συνέβη, αλλά θυμήσου ότι δεν ήταν δικό σου λάθος. Δεν είσαι κακός άνθρωπος επειδή σου συνέβη κάτι άσχημο”.

 7. “Ξέρω ότι δεν σε πίστεψαν όταν το αποκάλυψες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα σε πιστέψω και εγώ”.

 

Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία και από νωρίς πρέπει να καλλιεργούμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού ώστε να νιώθει δυνατό. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ζητάμε συγγνώμη ή να δείχνουμε ότι κάναμε λάθος ώστε να μάθουν ότι και οι ενήλικες κάνουν λάθος. Επίσης, πρέπει να μάθουμε στο παιδί να λέει όχι, να μη δέχεται αγγίγματα που το κάνουν να νιώθει άσχημα και να μη φοβάται να μιλήσει αν κάτι δεν του αρέσει.

 

Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν αξία σαν άτομα και ότι δεν πρέπει να δέχονται τίποτα που τους προσβάλει ή τους στενοχωρεί, ακόμα και αν προέρχεται από άτομα που γνωρίζουν και αγαπούν. Είναι ουσιώδες να νιώθουν ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και ότι σε περίπτωση ανάγκης θα ακούσετε προσεκτικά χωρίς να θεωρείτε ότι λέει ψέματα ή υπερβολές.

 

 

Πως μπορώ να ενημερώσω τα παιδιά για την σεξουαλική κακοποίηση;

 

1. Μιλήστε από νωρίς στα παιδιά για τα μέρη του σώματος. Χρησιμοποιείστε τις κανονικές ονομασίες, ώστε τα παιδιά να μπορούν να εξηγήσουν τι έπαθαν. Η αποκλειστική χρήση υποκοριστικών λέξεων προσδίδει έναν μανδύα ντροπής στα ζητήματα που αφορούν τα γεννητικά όργανα και την σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα τα παιδιά να δυσκολεύονται στην έκφραση αποριών και προβληματισμών.

2. Εξηγήστε στα παιδιά ότι μερικά σημεία του σώματος είναι ιδιωτικά και πάντα τα καλύπτουμε με ρούχα, εκτός αν χρειαστεί να πάμε στο γιατρό για κάποιο ιατρικό ζήτημα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μιλάμε και για τις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης από γιατρούς. Διευκρινίστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να αφήνουμε να μας αγγίζουν στα ιδιωτικά μέρη και ούτε εμείς αγγίζουμε άλλων. Επίσης, απαγορεύονται οι φωτογραφίες και τα βίντεο τέτοιου είδους. Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας εξηγούμε τους κίνδυνους της διαδικτυακής πορνογραφίας και του διαμοιρασμού ακατάλληλου υλικού.

3. Εξηγήστε τα παιδιά ότι δεν πρέπει να κρατάνε μυστικά που σχετίζονται με μέρη του σώματος ακόμα και αν ο θύτης τους έχει απειλήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Δώστε τους να καταλάβουν ότι μπορούν να λένε όχι και να φεύγουν αν νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

4. Εξηγήστε ότι ποτέ δεν θα μπλέξουν ή κατηγορηθούν για ό,τι συνέβη ακόμα και αν υπήρξαν αντίθετες διαβεβαιώσεις από τον θύτη. Το παιδί δεν ευθύνεται ποτέ για την κακοποίηση.

5. Εξηγήστε ότι ο θύτης μπορεί να είναι κάποιο άτομο που εμπιστεύεται και αγάπα, παιδί ή ενήλικος. Πολύ συχνά, οι γονείς μιλούν για τους “κακούς ανθρώπους” σαν να είναι ο Τζόκερ από το Μπάτμαν, αλλά στην πραγματικότητα ο θύτης είναι άνθρωπος σαν όλους τους άλλους, πολύ συχνά υπεράνω πάσης υποψίας. Δεν πρέπει να αισθάνονται υποχρεωμένοι να προστατεύσουν το θύτη, όποιος και αν είναι. Είναι τρομακτικό, αλλά σε ποσοστά 70-90% ο θύτης είναι άτομο γνωστό στο παιδί και σε 33- 50% των περιπτώσεων πρόκειται για μέλος της οικογένειας.

6. Μιλήστε για το θέμα ξανά και ξανά, χωρίς διάθεση δαιμονοποίησης ή δημιουργίας πανικού. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε φοβισμένα παιδιά, παρά μόνο ενημερωμένα και συνειδητοποιημένα.

 

 

 

Τι χρειάζεται ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά;

 

Το παιδί που έχει κακοποιηθεί έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα στην εμπιστοσύνη του προς τους άλλους, ιδιαίτερα έντονο αν η οικογένεια του έχει εμπλακεί στην κακοποίηση ή στην απόκρυψη της. Το παιδί νιώθει πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων και βαθιά έλλειψη αυτοεκτίμησης γιατί δεν κατάφερε να εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

 

Τα αρνητικά συναισθήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ψυχολογική υποστήριξη γιατί αλλιώς θα διογκωθούν και μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχικές διαταραχές, παραβατική συμπεριφορά, προβλήματα στις σεξουαλικές σχέσεις, αποστροφή για το σώμα και τον αισθησιασμό. Οι πληγές δεν επουλώνονται εύκολα, οπότε η κατάλληλη ψυχολογική στήριξη είναι απαραίτητη για να μπορέσει να επεξεργαστεί τα γεγονότα και να τα αφήσει πίσω του.

 

Θυμηθείτε! Η σεξουαλική κακοποίηση δεν συμβαίνει μόνο σε άλλους(17% κοριτσιών και 7-8% αγοριών, θα κακοποιηθούν σε κάποια φάση της ζωής τους), σε παραμελημένα παιδιά ή σε αυτά που αναπτύσσονται πρόωρα. Κάθε παιδί είναι εν δυνάμει θύμα και γιαυτό πρέπει να συζητάμε αυτά τα θέματα ώστε να το προφυλάξουμε από πληθώρα σωματικών, διανοητικών, συναισθηματικών τραυμάτων. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην αγάπη και στην ασφάλεια για να μπορέσει να αναπτυχθεί ομαλά και να χτίσει υγιείς σχέσεις. Είναι ντροπή που στην εποχή μας ακόμα κρύβεται η σεξουαλική κακοποίηση για τον φόβο του στίγματος και πολλές περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται ποτέ. Είναι καιρός να σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής!

 

 

 

Υλικό για διάβασμα:

 

  • Helping the Sexually Abused Child: εδώ
  • Σεξουαλική κακοποίηση: Τι μπορούν να κάνουν γονείς, εκπαιδευτικοί, κοινωνία και παιδιά: εδώ
  • 10 Ways to Teach Your Child the Skills to Prevent Sexual Abuse: εδώ
  • Σεξουαλική κακοποίηση. Χρήσιμες πληροφορίες για εκπαιδευτικούς: εδώ
  • An Epidemiological Overview of Child Sexual Abuse: εδώ
  • How victim age affects the context and timing of child sexual abuse: applying the routine activities approach to the first sexual abuse incident: εδώ
  • Behavioural consequences of child abuse: εδώ

 

Ευαγγελία Ευσταθιάδου

Η Εύα ζει στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όχι μία, όχι δυο αλλά τρεις φορές. Πλέον, είναι απόφοιτη της Φιλολογίας, του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και τελειόφοιτη του μεταπτυχιακού «Επιστήμες της αγωγής- τεχνολογίες μάθησης». Επιδιώκει την επιμόρφωση σχετικά με την γλωσσική διδασκαλία και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Επίσης, είναι εθελόντρια σε δυο αγαπημένους θεσμούς, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Open House.

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός του ιδιωτικού τομέα επί σειρά ετών.

Τα 12 "κλειδιά" του άριστα στην Έκθεση!

29 / 05 / 2017

Η Έκθεση διδάσκεται από το δημοτικό και παρόλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων γράφει στις Πανελλήνιες κάτω από την βάση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε αυτό;

Αναδυόμενος γραμματισμός: πώς μαθαίνουμε ανάγνωση και γραφή;

26 / 03 / 2017

Εσείς ξέρατε ότι η εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης ξεκινά πολύ πριν την Α’ δημοτικού με βιωματικό τρόπο;

Γνωρίζετε το σύνδρομο του Πίτερ Παν;

21 / 06 / 2017

«Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν, εκτός από ένα». Με αυτή τη φράση ξεκινάει το παραμύθι του Πίτερ Παν, του αιώνιου έφηβου που φοράει πράσινα ρούχα και ζει στη χώρα του «Ποτέ».

Πως να γράψω σωστά μια πηγή στην ιστορία;

22 / 05 / 2017

Από Δ΄Δημοτικού, μέχρι Γ΄Λυκείου τα παιδιά διαβάζουν βιβλία ιστορίας γεμάτα πηγές. Γιατί όμως όταν καλούνται να αναλύσουν πηγή, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία;

12 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας

29 / 07 / 2017

Όλοι ξέρουμε οτι οι γονείς επαναλαμβάνουν ατάκες όπως "να πάρεις ζακέτα" ή "πάρε τηλέφωνο μόλις φθάσεις". Άραγε, υπάρχουν φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας;

76 ιδέες για δημιουργικό καλοκαίρι με τα παιδιά

11 / 07 / 2017

Το καλοκαίρι ξεκίνησε, οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες τελείωσαν και οι γονείς ψάχνουν ιδέες για δημιουργικό χρόνο με το παιδί τους. Υπάρχουν λύσεις;

Βρείτε μας στα Social!

Τελευταία Άρθρα

Γονείς και παιδίΠόσο λάθος είναι η φράση: "Εγώ και το παιδί μου είμαστε ένα";

Οι γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους, τα θεωρούν κομμάτι της καρδιάς τους και φροντίζουν κάθε τους ανάγκη. Συχνά όμως, φέρονται σαν να είναι ενιαία οντότητα. Άραγε, τι επιπτώσεις έχει αυτό για την ανάπτυξη του παιδιού;

02 / 01 / 2018

Γονείς και παιδίΠαιδιά του σήμερα, ηγέτες του αύριο!

Μήπως το παιδί σας έχει μια εξαιρετικά ισχυρή προσωπικότητα και υποστηρίζει τις απόψεις τους σθεναρά; Μήπως αγνοεί τις συμβουλές σας και ακολουθεί την δική του γραμμή χωρίς να υποχωρεί; Μήπως μεγαλώνετε έναν ηγέτη;

19 / 11 / 2017

Γονείς και παιδίΓνωρίζετε το σύνδρομο του μικρού σοφού;

Τι κοινό έχουν ο Νεύτωνας, ο Αϊνστάιν και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ εκτός απο υψηλή ευφυία; Το σύνδρομο του μικρού σοφού ή αλλιώς Asperger.

18 / 10 / 2017

ΠαιδαγωγικήΓιατί να μάθω μια ξένη γλώσσα;

Η εκμάθηση και η χρήση ξένων γλωσσών αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και επαγγέλματος. Ποιά είναι όμως τα οφέλη που αποκομίζουμε από αυτή την επένδυση στη γνώση;

28 / 09 / 2017

Γονείς και παιδίΠως να βοηθήσω το πρωτάκι μου να προσαρμοστεί;

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ζωή ενός παιδιού. Άραγε, πως μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να προσαρμοστεί με επιτυχία;

15 / 09 / 2017