12 τρόποι για σωστή επανάληψη!

08 / 05 / 2017 Ευαγγελία Ευσταθιάδου
Image

Λένε πως η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης. Άραγε, πώς μπορούμε να κάνουμε σωστή επανάληψη που θα μας οδηγήσει σε καλά μαθησιακά αποτελέσματα, χωρίς να εξαντληθούμε από την κούραση;

Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εξετάσεις γυμνασίων- λυκείων και οι μαθητές είναι σε ρυθμούς προετοιμασίας. Είτε διάβαζαν συστηματικά,  είτε έκαναν πασαλείμματα καθόλη την διάρκεια του σχολικού έτους, τώρα είναι η ώρα που όλοι καλούνται να κάνουν επανάληψη. Άραγε, υπάρχουν τρόποι για να γίνει ευκολότερη η επανάληψη, ακόμα και αν είναι της τελευταίας στιγμής;

 

Οδηγίες προς ναυτιλομένους:

 

 • Βρες ένα μέρος κατάλληλο για μελέτη: Κάποιοι μαθητές επιθυμούν να διαβάζουν σε γραφείο με απόλυτη ησυχία, άλλοι περπατούν πέρα δώθε και λένε το μάθημα απέξω, ενώ δε λείπουν και αυτοί που διαβάζουν σε πάρκα και καφετέριες. Βρες τον τρόπο που σου ταιριάζει και ξεκίνα!

 

 • Μην αποδιοργανώνεσαι. Κλείσε κινητά και λάπτοπ, εν ανάγκη δώστα σε κάποιον άλλον για τις ώρες που διαβάζεις. Αν στο σπίτι επικρατεί φασαρία και δεν μπορείς να πας αλλού για διάβασμα, βάλε ακουστικά με μουσική ή ακόμα και ωτοασπίδες.

 

 • Κάνε χρονοδιάγραμμα. Αν είσαι οργανωτικός τύπος που αγαπά τα διαγράμματα και τις λίστες, μπορείς να κάνεις ακριβές χρονοδιάγραμμα, χωρίζοντας την ύλη σε μέρες και καθορίζοντας τι πρέπει να διαβάσεις κάθε φορά. Έτσι, θα ξέρεις τι σου έχει μείνει και θα νιώθεις ικανοποίηση κάθε φορά που ολοκληρώνεις άλλο ένα κομμάτι. Αν πάλι δεν είσαι τόσο οργανωτικός, μπορείς απλά να γράψεις σε μια λίστα τα κεφάλαια, τα είδη των ασκήσεων ή ακόμα και τα ανώμαλα ρήματα που πρέπει να μάθεις και να σβήνεις όποια διάβασες. Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε να είναι ένα ρεαλιστικό πλάνο.

 

 • Ξεκίνα νωρίς. Ιδανικά, καθόλη την διάρκεια της χρονιάς καλό είναι να κάνεις καθημερινές μικρο-επαναλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που τελειώνει ένα κεφάλαιο, μπορείς να κάνεις ένα καλό διάβασμα του. Επίσης, κάθε φορά που συναντάς κάτι που ξέρεις ότι διδάχτηκες αλλά δεν θυμάσαι επακριβώς, μπορείς να επιστρέφεις στο παλιό μάθημα και να κάνεις ένα καλό ξεσκόνισμα. Αν πάλι ξεκίνησες το διάβασμα λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις, φρόντισε να έχεις επαρκή χρόνο να τα διαβάσεις όλα 2-3 φορές, με διαφορά 1-2 ημερών μεταξύ των αναγνώσεων,  ώστε να ενεργοποιηθούν καλύτερα οι μηχανισμοί μνήμης.

 

 • Σημείωσε τα σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να υπογραμμίσεις τα σημαντικά, να βγάλεις ερωτήσεις για κάθε κεφάλαιο, να λύσεις 2-3 ενδεικτικές ασκήσεις για κάθε μεθοδολογία ή ακόμα και να κάνεις αναλυτικά σχεδιαγράμματα. Επίσης, μπορείς να γεμίσεις τους τοίχους με post-it χαρτάκια με βασικούς τύπους, ονόματα και ημερομηνίες Ιστορίας. Είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε πράγματα που έχουμε γράψει, ακόμα και αν δεν τα ξαναδιαβάσουμε ποτέ.

 

 • Πάρτο απόφαση. Είναι γνωστό ότι οι μαθητές παραμονές των εξετάσεων καθαρίζουν τα δωμάτια τους, αποκτούν νέα χόμπι ή ξεκινούν γυμναστήριο μόνο και μόνο για να μην διαβάσουν. Μην δειλιάσεις, αλλά πέσε στην μάχη με αποφασιστικότητα!

 

 

 • Γίνε δάσκαλος. Βρες κάποιον πρόθυμο ακροατή και προσπάθησε να του εξηγήσεις το μάθημα όσο καλύτερα γίνεται. Όσο προσπαθείς να γίνεις κατανοητός, θα καταλάβεις τι είναι σημαντικό να θυμάσαι και τι όχι!

 

 • Κάνε διαλείμματα. Ένα ξεκούραστο μυαλό είναι ένα μυαλό που θυμάται καλύτερα. Όπως προείπαμε, καλό είναι να κρατάς το χρονοδιάγραμμα, αλλά εξίσου σημαντικά είναι και τα διαλείμματα, είτε αφού βγάλεις αρκετά είτε όταν νιώθεις την κούραση να μεγαλώνει.

 

 • Μίλα με τους καθηγητές σου. Διανύουμε την περίοδο που οι καθηγητές δίνουν την ύλη και μαζί με αυτήν, δίνουν τα sos. Σημείωσε τα με προσοχή και αν θέλεις παραπάνω διευκρινήσεις για το που πρέπει να εστιάσεις, μη διστάσεις να ρωτήσεις από κοντά. Σίγουρα θα μάθεις κάτι βοηθητικό!

 

 • Ζήτα βοήθεια από την οικογένεια. Ζήτα από τους γονείς και τα αδέρφια βοήθεια στις επαναλήψεις: κάποιος μπορεί να σου κρατάει το βιβλίο, άλλος μπορεί να σου εξηγήσει κάτι που δεν κατάλαβες, άλλος να σου ετοιμάζει χυμούς, άλλος να σου θυμίζει -ευγενικά- το χρονοδιάγραμμα και όλοι μαζί να κάνουν ησυχία και να σε βοηθούν όταν αγχώνεσαι. Υπάρχουν ρόλοι για όλους!

 

 • Αναζωογονήσου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρως καλά, να κοιμάσαι αρκετά, να μη ξενυχτάς παράλογα και να κινείσαι/αθλείται έστω και λίγο, όχι μόνο για να ξεκουράζεται το κορμί σου αλλά για να οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και να νιώθεις λιγότερο αγχωμένος.

 

 • Γίνε δημιουργικός. Αν π.χ έχεις ένα μεγάλο κεφάλαιο ιστορίας που δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις, μπορείς πάντα να διαβάσεις συνοπτικές πληροφορίες από κάποια αξιόπιστη σελίδα του διαδικτύου ή να δεις κάποιο βίντεο στο youtube. Επίσης, μπορείς να κάνεις περίεργες συνδέσεις π.χ με την αγαπημένη σου σειρά ώστε να σου τυπωθεί καλύτερα η πληροφορία. Αλήθεια, η βυζαντινή ιστορία δεν θυμίζει λίγο από Game of thrones;

 

Και να θυμάσαι: η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης και θα σε ωφελήσει τα μέγιστα, είτε προετοιμάζεσαι για εξετάσεις γυμνασίου, είτε για Πανελλήνιες. Ανασκουμπώσου λοιπόν!

Ευαγγελία Ευσταθιάδου

Η Εύα ζει στην Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτη α) του τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, β) του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων γύρω από την εκπαίδευση. Όταν δεν βρίσκεται σε κάποια σχολική αίθουσα, γράφει στο Μελετώντας, χειρίζεται την σελίδα του στο facebook και βλέπει πολλές ταινίες. Θα ήθελε να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να διαβάσει όλα τα λογοτεχνικά βιβλία που έχουν τυπωθεί ποτέ.

Τα 12 "κλειδιά" του άριστα στην Έκθεση!

29 / 05 / 2017

Η Έκθεση διδάσκεται από το δημοτικό και παρόλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων γράφει στις Πανελλήνιες κάτω από την βάση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε αυτό;

Πως να γράψω σωστά μια πηγή στην ιστορία;

22 / 05 / 2017

Από Δ΄Δημοτικού, μέχρι Γ΄Λυκείου τα παιδιά διαβάζουν βιβλία ιστορίας γεμάτα πηγές. Γιατί όμως όταν καλούνται να αναλύσουν πηγή, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία;

10 τρόποι για πειθαρχία στην τάξη. Εσείς τους ξέρατε;

16 / 08 / 2016

Παίρνουμε επτά 45λεπτα μαθήματα, 20+ μαθητές, μια μικρή σχολική τάξη & έναν δάσκαλο ή μια δασκάλα. Ανακινούμε καλά και ελπίζουμε η σχολική μέρα να προχωρήσει χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Όνειρο θερινής νυκτός ή εφικτός στόχος;

Τα 8 "βήματα" προς το άριστα στα Αρχαία!

03 / 06 / 2017

Το καλοκαιράκι ξεκίνησε, οι Πανελλήνιες είναι μια ανάσα μακρυά και οι υποψήφιοι των Πανελληνίων ετοιμάζονται για την εξέταση των αρχαίων. Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε;

Πώς να προετοιμαστώ για τις Πανελλήνιες;

11 / 04 / 2017

Το πιο σταθερό παράπονο των υποψηφίων για πανελλήνιες είναι ότι δε ξέρουν πώς να διαβάσουν. Συχνά, η Γ΄ Λυκείου είναι η πρώτη επαφή των περισσοτέρων με το απαιτητικό διάβασμα και νιώθουν να πνίγονται. Άραγε, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Αναδυόμενος γραμματισμός: πώς μαθαίνουμε ανάγνωση και γραφή;

26 / 03 / 2017

Εσείς ξέρατε ότι η εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης ξεκινά πολύ πριν την Α’ δημοτικού με βιωματικό τρόπο;

Βρείτε μας στα Social!

Τελευταία Άρθρα

ΔιδακτικήΤις πταίει με το μάθημα της Έκθεσης;

Μπήκε ο Γενάρης και μαζί με τα πρώτα χιόνια, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της εντατικής προετοιμασίας των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τον θεσμό των εξετάσεων, αλλά σήμερα θα ασχοληθούμε με το αγαπημένο μάθημα της Έκθεσης.

21 / 01 / 2024

Γονείς και παιδίΠρώτη φορά στο Δημοτικό. Και τώρα τι;

Η Α’ Δημοτικού είναι μια ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική χρονιά για τους μικρούς μαθητές, αφού θέτει τις βάσεις για την σχολική πορεία τους. Άραγε, πως θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη;

08 / 10 / 2020

ΠαιδαγωγικήΣκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναλφαβητισμού

Η 8η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού το 1965  με πρωτοβουλία της UNESCO, κατά τη διάρκειας της Συνόδου της Τεχεράνης. Από το 1966, γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή.

16 / 09 / 2020

ΠαιδαγωγικήΤι θα έλεγαν για την πανδημία ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και άλλοι 9 φιλόσοφοι;

Το έτος 2020 θα ήταν η χρονιά μας, ή έτσι τουλάχιστον νομίζαμε αρκετοί από εμάς.

23 / 08 / 2020

ΠαιδαγωγικήΤι σημαίνει η "αποτυχία" στις πανελλαδικές εξετάσεις;

Με την έκδοση των αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι κληρονομούν μια "ταμπέλα". Πολλοί πέτυχαν, κάποιοι είναι οι πρώτοι των πρώτων και κάμποσοι θεωρούνται πως απέτυχαν. Άραγε πόση σχέση έχουν οι έννοιες της αποτυχίας και της επιτυχίας με τους βαθμούς;

20 / 07 / 2020