Προετοιμασία Πανελληνίων: 8 συμβουλές για τους υποψηφίους

23 / 08 / 2018 Χρυσούλα Ευγενίδου
Image

Επάγγελμα: μαθητής. Στόχος: Πανελλήνιες. Αντέχεις;

Το καλοκαίρι σιγά σιγά τελειώνει και άλλη μια σχολική χρόνια ξεπροβάλλει. Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει για τα καλά και εσύ ήδη σκέφτεσαι: «πως θα αντέξω άλλους εννέα μήνες»;

 

Ένα έχω να σου πω. Από την θέση σου πέρασαν πολλοί, μα πάρα πολλοί και θα έρθουν άλλοι τόσοι. Αμέτρητοι  πέτυχαν, πολλοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους, κάποιοι απογοητεύτηκαν μα οι περισσότεροι στάθηκαν στα πόδια τους. Τώρα είναι η δική σου ώρα και αφού  αναρωτιέσαι πως θα τα καταφέρεις, έχω μερικές καλές προτάσεις.

 

 

Οδηγός προετοιμασίας Πανελληνίων

 

  1. Οργάνωσε το διάβασμα σου. Βάλε πρόγραμμα από νωρίς. Αυτό ήδη σου το έχουν πει πάρα πολλοί αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις. Τα πράγματα είναι απλά. Κάθε μέρα, προσπάθησε να διαβάζεις καλά δύο μαθήματα. Ένα που σου φαίνεται εύκολο μαζί με αυτό ένα σου φαίνεται δύσκολο. Ξεκινά από τη θεωρία, διάβαζε προσεκτικά τις εκφωνήσεις, ξαναλύσε τις ασκήσεις που έκανες με τον καθηγητή σου και μετά προσπάθησε με καινούριες. Φρόντιζε να μαζεύεις όλες τις απορίες σου και να τις ρωτάς καθημερινά. Μην μένεις με τις ώρες μόνο σ’ ένα μάθημα. Η εναλλαγή θα σε βοηθήσει και δε θα μπουχτίσεις. Την επόμενη μέρα διάλεξε αλλά δύο μαθήματα και επανάλαβε την ίδια διαδικασία.

  2. Κάνε επαναλήψεις. Εκμεταλλεύσου το Σαββατοκύριακο και τις αργίες για επανάληψη. Σε κάθε κεφάλαιο που τελειώνει φρόντιζε να ξαναλυνεις τις ασκήσεις, το τονίζω, να τις ξαναλύνεις και όχι απλά να τις βλέπεις. Έτσι, οτιδήποτε δε κατάλαβες ή νόμιζες ότι το ήξερες ή δεν πρόσεξες αρκετά, θα αποκαλυφθεί.

  3. Γράφε συχνά διαγωνίσματα. Εάν σε αγχώνουν, είναι μια καλή ευκαιρία για να τεστάρεις τον εαυτό σου και να δεις σε ποιο σημείο υστερείς ή που χρειάζεται να εστιάσεις περισσότερο. Μέσα από τα διαγωνίσματα θα μάθεις να οργανώνεις εποικοδομητικά το χρόνο σου και θα κατανοήσεις πως όλα κρύβονται στην εκφώνηση.

  4. Μην σε αγχώνουν οι βαθμοί. Δεν σημαίνουν τίποτα τώρα, θα έχουν σημασία όταν έρθει η κατάλληλη ώρα και στιγμή. Αμέτρητοι μαθητές βρίσκονται στη θέση σου! Κάθε μέρα κοίτα τον καθρέφτη και δώσε θάρρος στον εαυτό σου. Μπορείς να τα καταφέρεις, μπορείς να επιτύχεις!

  5. Φρόντισε τον εαυτό σου. Οι ώρες στο σχολείο και το φροντιστήριο θα σε κουράζουν πολύ, γιαυτό φρόντιζε να τρως καλά και να κοιμάσαι  φυσιολογικά. Άλλωστε, τα ξενύχτια πάνω από το βιβλίο δεν βοηθούν.

  6. Χαλάρωσε. Φρόντισε στον λίγο ελεύθερο σου χρόνο να κάνεις κάτι για εσένα. Κάτι που σε ξεκουράζει, σε ψυχαγωγεί, σε απελευθερώνει, σε απογειώνει. Μπορεί να είναι η μουσική σου, η παρέα σου, το στέκι σου, το άθλημα σου,  η οικογένεια σου. Φρόντισε να μην το αμελησεις!

  7. Εκφράσου ελεύθερα. Μίλα για τα άγχη, τις φοβίες, τα όνειρα σου, τις προσδοκίες σου στην οικογένεια και τους καθηγητές σου. Όλοι είμαστε συνοδοιπόροι σου και έχουμε το πλεονέκτημα ότι έχουμε βρεθεί στη θέση σου.

  8. Προσπάθησε όσο μπορείς. Έτσι, αύριο θα είσαι σίγουρος ότι έδωσες τον καλύτερο σου εαυτό. Άλλωστε, αυτό σημαίνει επιτυχία, να έχω δώσει όλο μου το «είναι». Και μην ξεχνάς:  «Αν κάτι το βρίσκεις δύσκολο, αναλογίσου αν μπορεί κάποιος άλλος να το πετύχει. Οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό, μπορείς κι εσύ να το πετύχεις».


Καλή επιτυχία!

Χρυσούλα Ευγενίδου

Η Χρύσουλα Ευγενίδου, κατάγεται από τη Κομοτηνή και τα τελευταία χρόνια μένει στην όμορφη πόλη της Ξάνθης. Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής (Α.Π.Θ) με ειδίκευση στην Υπολογιστική Φυσική και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη «Περιβαλλοντική Μηχανική & Επιστήμη»(Πολυτεχνείο Ξάνθης). Σήμερα, ασχολείται με την εκπαίδευση, διδάσκοντας φυσική και χημεία σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Επίσης παρακολουθεί σεμινάρια Ειδικής Αγωγής και Διδακτικής, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι διαιτητής σε ερασιτεχνικές κατηγορίες του νομού και σε εθνικές κατηγορίες.

Τα 12 "κλειδιά" του άριστα στην Έκθεση!

29 / 05 / 2017

Η Έκθεση διδάσκεται από το δημοτικό και παρόλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων γράφει στις Πανελλήνιες κάτω από την βάση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε αυτό;

Πως να γράψω σωστά μια πηγή στην ιστορία;

22 / 05 / 2017

Από Δ΄Δημοτικού, μέχρι Γ΄Λυκείου τα παιδιά διαβάζουν βιβλία ιστορίας γεμάτα πηγές. Γιατί όμως όταν καλούνται να αναλύσουν πηγή, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία;

Πώς να προετοιμαστώ για τις Πανελλήνιες;

11 / 04 / 2017

Το πιο σταθερό παράπονο των υποψηφίων για πανελλήνιες είναι ότι δε ξέρουν πώς να διαβάσουν. Συχνά, η Γ΄ Λυκείου είναι η πρώτη επαφή των περισσοτέρων με το απαιτητικό διάβασμα και νιώθουν να πνίγονται. Άραγε, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Τα 8 "βήματα" προς το άριστα στα Αρχαία!

03 / 06 / 2017

Το καλοκαιράκι ξεκίνησε, οι Πανελλήνιες είναι μια ανάσα μακρυά και οι υποψήφιοι των Πανελληνίων ετοιμάζονται για την εξέταση των αρχαίων. Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε;

Αναδυόμενος γραμματισμός: πώς μαθαίνουμε ανάγνωση και γραφή;

26 / 03 / 2017

Εσείς ξέρατε ότι η εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης ξεκινά πολύ πριν την Α’ δημοτικού με βιωματικό τρόπο;

10 τρόποι για πειθαρχία στην τάξη. Εσείς τους ξέρατε;

16 / 08 / 2016

Παίρνουμε επτά 45λεπτα μαθήματα, 20+ μαθητές, μια μικρή σχολική τάξη & έναν δάσκαλο ή μια δασκάλα. Ανακινούμε καλά και ελπίζουμε η σχολική μέρα να προχωρήσει χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Όνειρο θερινής νυκτός ή εφικτός στόχος;

Βρείτε μας στα Social!

Τελευταία Άρθρα

Γονείς και παιδίΠρώτη φορά στο Δημοτικό. Και τώρα τι;

Η Α’ Δημοτικού είναι μια ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική χρονιά για τους μικρούς μαθητές, αφού θέτει τις βάσεις για την σχολική πορεία τους. Άραγε, πως θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη;

08 / 10 / 2020

ΠαιδαγωγικήΣκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναλφαβητισμού

Η 8η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού το 1965  με πρωτοβουλία της UNESCO, κατά τη διάρκειας της Συνόδου της Τεχεράνης. Από το 1966, γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή.

16 / 09 / 2020

ΠαιδαγωγικήΤι θα έλεγαν για την πανδημία ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και άλλοι 9 φιλόσοφοι;

Το έτος 2020 θα ήταν η χρονιά μας, ή έτσι τουλάχιστον νομίζαμε αρκετοί από εμάς.

23 / 08 / 2020

ΠαιδαγωγικήΤι σημαίνει η "αποτυχία" στις πανελλαδικές εξετάσεις;

Με την έκδοση των αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι κληρονομούν μια "ταμπέλα". Πολλοί πέτυχαν, κάποιοι είναι οι πρώτοι των πρώτων και κάμποσοι θεωρούνται πως απέτυχαν. Άραγε πόση σχέση έχουν οι έννοιες της αποτυχίας και της επιτυχίας με τους βαθμούς;

20 / 07 / 2020

ΠαιδαγωγικήΤι να δηλώσω στο μηχανογραφικό; 10 βήματα επιτυχίας

Λίγες μέρες έχουν μείνει για την ολοκλήρωση της κατάθεσης μηχανογραφικών αλλά ποτέ δεν είναι αργά για μερικές συμβουλές. Άλλωστε, ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να βοηθηθεί.

14 / 07 / 2020