Γνωρίζετε το σύνδρομο του Πίτερ Παν;

21 / 06 / 2017 Μαρία Ευσταθιάδου
Image

«Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν, εκτός από ένα». Με αυτή τη φράση ξεκινάει το παραμύθι του Πίτερ Παν, του αιώνιου έφηβου που φοράει πράσινα ρούχα και ζει στη χώρα του «Ποτέ».

Μια ζωή ατέρμονης ανεμελιάς, ακούγεται υπέροχη στο βιβλίο, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Το «σύνδρομο του Πίτερ Πάν» υπάρχει και αναφέρεται στους ανθρώπους που αρνούνται να ενηλικιωθούν και να αναλάβουν ευθύνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σκέφτονται και να πράττουν σαν παιδιά σε σώμα ενήλικα.  Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει αναγνωρίσει το φαινόμενο ως ψυχική νόσο, είναι συχνό στη δυτική κοινωνία για αμφότερα τα  φύλα, συχνότερα δε, παρατηρείται σε άνδρες.

 

Πως δημιουργούνται Πίτερ Παν;

Όλα ξεκινούν για άλλη μια  φορά από τις βάσεις που έδωσε η οικογένεια. Οι γονείς των σύγχρονων δυτικών  κοινωνιών, μεγαλώνουν «Peter Pans»  επειδή είναι ενοχικοί απέναντι στα παιδιά τους, καθώς δεν περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους και άρα τους προσφέρουν τα πάντα, ώστε να τους «συγχωρέσουν». Άλλοτε ευθύνονται οι γονείς, επειδή θεωρούν πως πρέπει να τα μεγαλώνουν ως πρίγκιπες, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, χωρίς στενοχώριες.

 

Αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων πράξεων είναι να μεγαλώνουν εξαρτημένοι και φοβισμένοι ενήλικες, οι οποίοι δεν έχουν αυτοπεποίθηση και υιοθετούν όλα τα κοινωνικά στερεότυπα και επιταγές.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι άντρες που μεγαλώνουν υπερπροστατευμένοι από τις μητέρες τους, πιστεύοντας πως είναι ανώτεροι όλων και προσδοκούν οι μελλοντικές γυναίκες τους να τους συμπεριφέρονται παρόμοια. Ουσιαστικά, ψάχνουν να βρούν τις μητέρες τους στο πρόσωπο των συζύγων τους και αν δεν τις βρουν, προσπαθούν να τις δημιουργήσουν με επιτακτικό τρόπο.

 

Το σημαντικό στοιχείο στη προσωπικότητα του αιώνιου παιδιού είναι το δίπολο ανάμεσα στο «φαίνεσθαι» και το «είναι». Το «φαίνεσθαι» είναι ένα ανέμελο αιώνιο παιδί χωρίς προβλήματα που δεν θέλει να μεγαλώσει. Το «είναι» είναι ένας θλιμμένος και θυμωμένος ενήλικας με συναισθηματικά προβλήματα που ζει σε μία ψευδαίσθηση. Το προηγούμενο, ξεκινά από τον τρόπο που τον μεγάλωσαν οι  γονείς του, οι οποίοι απέτυχαν να τον κάνουν συναισθηματικά δυνατό.

 

Οι ενήλικες, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνες, διότι γαλουχήθηκαν να πιστεύουν πως δεν μπορούν. Για παράδειγμα, ένα παιδί που ποτέ δεν έστρωσε το κρεβάτι του γιατί η μητέρα του θεωρούσε πως δεν το έκανε καλά, δύσκολα θα θελήσει να δημιουργήσει το δικό του σπίτι στο οποίο θα είναι υπεύθυνο για την συντήρηση του. Έτσι θα επιλέγει φιλικές και ερωτικές σχέσεις με πολύ μικρότερα άτομα, ώστε να ζει ξανά και ξανά την νεότητα του.

 

Το σύνδρομο της Γουέντι

Επειδή όμως όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, καλό θα ήταν να γίνει αναφορά και στο άλλο άκρο που είναι οι ολοκληρωτικοί άνθρωποι που αναλαμβάνουν όλες τις ευθύνες ακόμη και αν δεν τους αναλογούν. Η συμπεριφορά αυτή χαρακτηρίζεται ως το σύνδρομο της “Γουέντι”, το οποίο παρατηρείται περισσότερο σε γυναίκες. Η Γουέντι είναι η φίλη του Πίτερ Παν που τον χειρίζεται και έτσι επιβεβαιώνει την ανικανότητα του. Οι άνθρωποι αυτοί είναι χειριστικοί και νιώθουν ασφάλεια όταν έχουν τον έλεγχο.

 

Φυσικό και επόμενο είναι να μην αντέχουν την απώλεια του ελέγχου και να καταρρέουν όταν δεν μπορούν να ελέγξουν τα γεγονότα. Τα άτομα με το «σύνδρομο της Γουέντι» ψάχνουν άτομα να φροντίζουν και πολλές φορές τα ευνουχίζουν, ώστε να μην τους αφήσουν ποτέ. Η βαθύτερη αιτία αυτού είναι ο ενδόμυχος φόβος εγκατάλειψης και απόρριψης που έχουν. Για παράδειγμα, οι υπεράνθρωπες μητέρες οι οποίες εργάζονται, καθαρίζουν, μαγειρεύουν, μεγαλώνουν τα παιδιά τους, αφήνουν τον εαυτό τους και δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλον να αναλάβει ευθύνες, ώστε αυτές πάντα να είναι χρήσιμες και ποτέ να μην εγκαταλειφθούν.

 

Άτομα με τα παραπάνω σύνδρομα :

 

  • Συμπεριφέρονται σαν παιδιά,  χωρίς όμως την ευαισθησία ενός παιδιού.

  • Είναι νάρκισσοι, ζητούν υπερβολική προσοχή και δεν αντέχουν την εγκατάλειψη.

  • Δεν μιλούν για τα συναισθήματα τους.

  • Θεωρούν μόνο τα δικά τους προβλήματα σημαντικά και αδιαφορούν για των άλλων.

  • Αντιδρούν με υπερβολικά έντονο τρόπο.

  • Είναι ευθυνόφοβοι και δεν δεσμεύονται.

  • Έχουν ηττοπάθεια, ακόμη και αν την κρύβουν.

  • Δεν αντέχουν την κριτική.

  • Δεν έχουν αυτοπειθαρχία, έλεγχο, δημιουργικότητα και υπευθυνότητα .

 

Σε κάθε περίπτωση, αν και τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να συναντηθούν σε πολλούς ανθρώπους, μόνο το σύνολο τους ίσως να είναι ένδειξη και όχι απόδειξη πως οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη.

 

 

Μαρία Ευσταθιάδου

Η Μαρία ζει στην Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, είναι τελειόφοιτη του μεταπτυχιακού «Διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων»(ΕΑΠ) και διπλωματούχος ξεναγός. Έχει εργαστεί ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα.

Τα 12 "κλειδιά" του άριστα στην Έκθεση!

29 / 05 / 2017

Η Έκθεση διδάσκεται από το δημοτικό και παρόλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων γράφει στις Πανελλήνιες κάτω από την βάση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε αυτό;

Πως να γράψω σωστά μια πηγή στην ιστορία;

22 / 05 / 2017

Από Δ΄Δημοτικού, μέχρι Γ΄Λυκείου τα παιδιά διαβάζουν βιβλία ιστορίας γεμάτα πηγές. Γιατί όμως όταν καλούνται να αναλύσουν πηγή, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία;

Αναδυόμενος γραμματισμός: πώς μαθαίνουμε ανάγνωση και γραφή;

26 / 03 / 2017

Εσείς ξέρατε ότι η εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης ξεκινά πολύ πριν την Α’ δημοτικού με βιωματικό τρόπο;

Γνωρίζετε το σύνδρομο του Πίτερ Παν;

21 / 06 / 2017

«Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν, εκτός από ένα». Με αυτή τη φράση ξεκινάει το παραμύθι του Πίτερ Παν, του αιώνιου έφηβου που φοράει πράσινα ρούχα και ζει στη χώρα του «Ποτέ».

12 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας

29 / 07 / 2017

Όλοι ξέρουμε οτι οι γονείς επαναλαμβάνουν ατάκες όπως "να πάρεις ζακέτα" ή "πάρε τηλέφωνο μόλις φθάσεις". Άραγε, υπάρχουν φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας;

Τα 8 "βήματα" προς το άριστα στα Αρχαία!

03 / 06 / 2017

Το καλοκαιράκι ξεκίνησε, οι Πανελλήνιες είναι μια ανάσα μακρυά και οι υποψήφιοι των Πανελληνίων ετοιμάζονται για την εξέταση των αρχαίων. Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε;

Το άρθρο της εβδομάδας!

Βρείτε μας στα Social!

Τελευταία Άρθρα

Εκπαιδευτικά ΝέαΝέο Λύκειο 2020: τι έχει αλλάξει;

Η σχολική χρονιά έχει τελειώσει αλλά είμαστε ήδη σε τροχιά προετοιμασίας για την επόμενη που προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα. Νέο Λύκειο, προσθαφαίρεση μαθημάτων, γενναίες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, νέα βιβλία. Τι έχει αλλάξει λοιπόν;

06 / 07 / 2019

ΔιδακτικήΑξιολόγηση: Ανάγκη ή αυτοσκοπός;

Σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας υπάρχει, είτε τυπικά είτε άτυπα, το στοιχείο της αξιολόγησης.

16 / 12 / 2018

Εκπαιδευτικά ΝέαΚαταργήθηκε η μετάφραση στα αρχαία: 5+1 σκέψεις

Κεραυνός εν αιθρία συντάραξε τον μαθητικό κόσμο: καταργείται η μετάφραση των αρχαίων από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο κακή αλλαγή;

23 / 09 / 2018

Γονείς και παιδίΓονείς και Αυτισμός : ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος

Οι «ιστορίες της διπλανής πόρτας» είναι συνήθως ιστορίες απλές- σύνθετες, κοινές-σπάνιες, αστείες-τραγικές, ευχάριστες-επώδυνες που αφορούν άλλους ανθρώπους μέχρι τη στιγμή που κάποια «ιστορία» θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.

09 / 09 / 2018

ΠαιδαγωγικήΚι αν δεν περάσω στις Πανελλήνιες;

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, επικρατεί το άγχος μιας ενδεχόμενης "αποτυχίας”. Είναι όμως “αποτυχία” ο αποκλεισμός από το Πανεπιστήμιο, ή απλώς μια χαμένη μάχη;

25 / 08 / 2018